ЩО ТАКЕ ПУЛЬПА ЗУБА, ЇЇ ФУНКЦІЇ

ПУЛЬПА ЗУБА ТА ЇЇ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я ЗУБІВ


Зуб складається з двох частин: кореня, що міститься в яснах, і зубної коронки, що височіє над яснами. З метою захисту внутрішніх тканин зуба (і для краси!)) його поверхня вкрита емаллю. Під емаллю "ховається" важлива тканина зуба, яка забезпечується його захист і міцність - дентин. А ось уже під дентином розташована інша дуже важлива життєзабезпечувальна тканина зуба - пульпа. Завдяки їй наші зуби отримують поживні речовини, вона "стереже" вхід до кореневої системи, вона сигналізує нам болем, якщо в нас щось не гаразд у ділянці зубів.

Пульпа являє собою нещільну субстанцію, що складається з різноманітних клітинних структур, сполучних еластинових волокон і колагенових тканин. Обриси пульпи повторюють зовнішній вигляд рельєфу зуба. Значення пульпи дуже велике для здоров'я зуба. У пульпі знаходяться кровоносні судини, нервові волокна, різні рецептори. Вона повністю заповнює порожнину зуба і забезпечує його життєдіяльність через підтримання метаболічних процесів у тканинах.

ФУНКЦІЇ ПУЛЬПИ ЗУБА


У кожного органу, тканини, судини є свої обов'язкові функції, які спрямовані на виконання певних дій. Важливі функції пульпи:

  1. Пластична - утворення дентинової (основної) тканини зуба;
  2. Сенсорна - внаслідок великої кількості нервових закінчень пульпа має функцію провідності різних нервових сигналів і поживних речовин;
  3. Захисна - створює потужний біологічний бар'єр за рахунок різноманітних корисних клітин.

Утворення пульпи зуба відбувається в період ембріогенезу і спочатку являє собою зубну пластинку. У момент дозрівання і прорізування зубів відбувається розростання тканин зуба: пульпи і дентину.

У разі виникнення каріозного процесу в порожнині зуба пульпа стимулює регенерацію замісного дентину. З віком відбувається зменшення кількості клітин пульпи, колаген у тканинах змінює свій хімічний склад, посилюється регресія нервових волокон і знижується їхня чутливість.

На жаль, пульпа, хоч і перебуває під прикриттям дентину та емалі, проте не є невразливим місцем для інфекції. А винні знову вони - хвороботворні бактерії - мікроби, що проникають у пульпу через не вилікуваний карієс чи гінгівіт.

Збудниками пульпіту є різні види кокових бактерій.
У гострому періоді пульпіт характеризується набряком у ділянці запалення, нагноєнням тканин, сильним болем. Якщо не займатися здоров'ям зубів і порожнини рота своєчасно, то пульпіт переходить у затяжну хронічну форму з періодами загострення. За весь проміжок часу захворювання на пульпіт проходить три стадії: оборотний процес, необоротний і некроз тканин пульпи.

Для збереження здоров'я і краси зубів будьте пильними і за перших же симптомів будь-якого стоматологічного захворювання звертайтеся до лікаря-стоматолога.

Запишіться на прийом
Дякуємо! Ваша заявка отримана!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Наближаємо перемогу, перемагаємо разом
Україна понад усе
Для всіх військових безкоштовно:
  • Консультація та план лікування
  • Імплантація та протезування
  • Знімки та обстеження